21/11
Hoola, idag naturligtvis var det dags att slaktat ryggen, så jag börjar som vanligt med att gå på rullbanden för att få igång blodcirkulationen. och börjar sedan följa schemat nedan:
Marklyft 8x4 55kg
Chins 6 reps, 5 reps, 5reps, 4reps
Skivtångsrodd 8x3 42,5kg
Breda latsdrag 8x3 42,5
Biceps
Hantelcurl 6x3 10kg vardera arm
Isolationscurl
5x3 10kg (fanns endast tillgång till 5 eller 10kg hantlar i skolan gym, )
Känner att jag nu kan gå över till 10 kg samtidigt som jag utför mindre reps! jag Kände mig stark idag efter att ha tränat biceps med 10kg vardera, fick bra pump!
Men i alla fall idag hade jag tänkt prata lite om vårat skelett.
I vårat vardagliga liv så utgör våra skelett och leder en stor del kroppens funktioner. Jag hade tänkt fördjupa mig i detta och förklara lite mer om det, eftersom att vi även pratat om det på lektionerna. Först och främst kan jag börja med att nämna att kroppen består av cirka 200 ben varav varje har en unik funktion. De rör sig på olika sätt. Det finns en del stora ben som kan vara höftben, lårben osv.. sedan finns det även mindre ben som benen vi har i fingrarna och i tårna. Skelettet har funktioner olika funktioner och dessa är:
1. De skyddar våra inre organ. Till exempel skyddar bröstkorgen vårat hjärta och lungorna. På så sätt minskar risken för att de skadas.
2. De ger stadga till kroppen, vilket betyder att de gör det möjligt för oss att röra på oss.
3. De hjälper till att producera blodkroppar som behövs för att leva. Röda och vita blodkroppar är två viktiga organeller de bildar. Det är viktiga pga. Syre transporten.
4. Sist men inte minst är musklerna kopplade till vårat skelett. Musklerna sitter mellan flera olika ben med hjälp utav senor. Dem fäster musklerna och skeletten tillsammans vilket möjliggör rörlighet för oss människor.
Nu kanske ni undrar hur ett skelett ser ut. Och jag vet att många människor tror att skelett är helt dött material. Men faktum är att det inte är det och jag ska berätta varför. Skelettet är uppbyggt av benvävnad. Inuti benet finns benmärg, som antingen kan ha gul eller röd färg. Som jag tidigare nämnde bildar den röda benmärgen röda blodkroppar. Utanpå benet så finns bindvävshinna som man kallar för benhinna. Benhinnan består av blodkärl och nerver, och gör på så sätt att benet är känsligt och man kan uppleva att man få ont om man till exempel får en spark på smalbenet. Kärlen når in i hinnan och på så sätt hjälper till med att få näring och syre. När man är ett barn och är i tillväxtfasen brukar skelettet bildas av broskvävnad som senare blir till benvävnad. Dessa zoner på ett skelett medbroskvävnad brukar därför vara mjuka under tillväxtfasen. Sedan finns den även olika typer av ben. Det kan vara rörben som är långa och smala skelettdelar som vi har i armarna och i benen. Platta ben är annan typ som till exempel utgör bröstbenet, revbenet och även skulderbladen.
Mellan kotorna i ryggmärgen finns det diskar, med andra ord brosk som hjälper till att stödja till exempel ryggraden och gör den rörlig. Och vissa människor har Diskbråck Som innebär att brosket har tagit slut eftersom att de slits bort med åren. Eftersom att benen inte har något -att stödja sig emot slår dem i varandra som många kan anse medföra mycket smärta. Något roligt att veta är det är pga. Brosken man brukar vara kortare på kvällen eftersom att de trycks ihop.
Som vi har lärt oss på träningsläran så hålls skelettet ihop med hjälp utav leder. De gör så att benen kan röra på sig, vilket i sin tur leder till att hela kroppen kan det. I en led så möts två ben. Den ena brukar oftast vara formad som en grop som kallas ledpanna och den andra rund formad så att den går plats i den andra som kallas ledhuvud (kolla på bilden). I både ledpannan och ledhuvudet finns brosk som ser till att de lätt kan glida mot varann och att de tål slitage bättre. Mellan ledpannan och ledhuvudet finns även något som kallas ledvätska. Det är med andra ord smörjmedel som minskar friktionen mellan benen. Ledvätskan har även en annan funktion och det är att tillgodose ledbrosket med näringsämnen och syre.
Det finns olika typer av leder och jag hade tänkt berätta lite mer om dem.
1. Kulled: kan röra sig åt alla håll . Och finns i till exempel axelleden.
2. Två-axlad led: är en annan. Den kan röra sig i två mot varandra vinkelräta plan vilket innebär att de kan till exempel röras framåt, bakåt, och i sidled. Och denna led finns i till exempel handleden.
3. Gångjärnsled: kan bara röra sig i en riktning och den har vi i armbågsleden, mellan fingrarna.
4. Vridled: som kan vridas i förhållande till varandra är mindre vanliga, men vi har dem i strålbenet och armbågsbenet
Här ser ni en video på mig från träningspasset nät jag utför chins i mitt andra sätt, känner att jag har blivit starkare när det gäller chins faktiskt. När jag kollar utförandet så tycker jag att det faktiskt ser ganska bra ut. För att maximal antal muskelfibrer ska aktivera sig kunde jag nog gått ännu längre ned.